+36 1 790 9900 | WhatsApp: +36 70 311 1094 | « Ügyfélszolgálat 900 - 1800 | Hírlevél »
 
   
  
 
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
Scoliosis és Dorn terápia

Scoliosis (gerincferdülés) két nagy csoportját különböztetjük meg

1.) Funkcionális scoliosisok esetében (amely lehet elsődleges és másodlagos) nincs jelen 3 dimenziós elváltozás. A gerinc oldalirányú görbületéhez nem társul elcsavarodás, és ezáltal bordapúp sem. A görbület előre hajolt vagy fekvő helyzetben eltűnik. Az ilyen típusú scoliosiok egyik része (másodlagos funkcionális scoliosisok) a végtaghossz abszolút vagy relatív különbsége miatt alakulnak ki.

Rövidebb oldali medencefél lebillenése, a ferde medenceállás miatt a gerinc oldalirányban elhajlik a kompenzáció érdekében. Ez a típusú scoliosis időben korrigálva a lábhosszkülönbség megszüntetésével pozitívan befolyásolható. Amikor azonban a funkcionális típusú scoliosis hosszabb ideig fennáll, és nem kezelik, strukturális elváltozások jöhetnek létre.

2.) Strukurális scoliosisnál már jelen van 3 dimenziós elváltozás is. A gerinc oldalirányú görbülete (frontális síkú elváltozás) mellé társul annak elcsavarodása (horizontális síkú elváltozás), valamint a fiziológiás homorulatainak elsimulása vagy fokozódása (saggitalis síkú elváltozás). A csigolyák deformálódnak,melyet az izmok és szalagok elváltozása is követ. Az izomzat a görbület egyik oldalán megnyúlik, az ellentétes oldalon pedig rövidül, de mindkét esetben gyengül.

A scoliosis különböző életkorokban jelentkezhet és a gerinc bármely szakaszán megjelenhet. Kialakulása és romlása sok esetben a gyors növekedés időszakára tehető. Kezdetének időpontja jelentősen befolyásolja a görbület nagyságát, és bizonyos szempontokból alkalmazott terápiák sikerességének mértékét is.

Nagyon fontos szempont a célzott, az egyéni, a rendszeresen végzett, és az időben elkezdett terápia a növekedés befejezéséig, illetve felnőttkorban is. Szóba jöhető manuális kezelési lehetőségek közül a Dorn terápia előnyös lehetőséget biztosít elsősorban a csigolyák mobilizálására, az izmok lazítására és a fájdalom csökkentésére. Emellett kiegészítőként szükség van hatékony izomerősítésre is. Olyan egyéni gyakorlatokra, melyek a gerinc korrekciójának elérését intenzív izommunkával is segítik.

Strukturális scoliosisnál, amikor nélkülözhetetlen cél a gerincferdüléses tartás – 3 dimenziós eltérés - korrekciója, ennek megtartása, fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a Dorn terápiát ki kell egészíteni egyéb, a célnak legjobban megfelelő, specifikus terápiákkal. Például Schroth terápiával (modern scoliosis terápia), melynél alkalmazott gyakorlatok célja a gerincferdüléses tartás korrigálása, az izomerősítés és a belső testkép normalizálása. Az esetek egy részében pedig a szív és a tüdő teljesítményének fokozása, a fájdalom, a porckorongok degenerációjának csökkentése. A kétféle terápia közös célja a korrekció, de az alkalmazott eszköztáruk más! Ebből a szempontból kiindulva egymásnak hatékony kiegészítői lehetnek, de egymást nem tudják helyettesíteni, kiváltani!

Másodlagos funkcionális scoliosisnál a mozgatórendszerre kifejtett közvetlen hatások közül a Dorn terápia hatékony a végtaghossz különbségének, a medence ferde helyzetének és a gerincoszlopnak a korrekciójára, az esetleges fájdalmak kezelésére. A helyesen megválasztott és rendszeresen végzett önkorrekciós gyakorlatokkal az eredmény hosszú távra is stabilizálható.

A Dorn terápia önkorrekciós gyakorlatait minden esetben egyénre szabottan, a scoliosis típusától, súlyossági fokától és kortól függően kell megválasztani.

Az eredmény további fokozása érdekében szintén szükséges lehet egyéb kiegészítő, intenzív izomerősítő gyógytorna gyakorlatrendszer alkalmazása is, kiemelendő, hogy ebben a Schroth terápia az elsődleges, a Dorn pedig csupán kiegészítő lehet. Kérje szakképzett gyógytornászok, Schroth terapeutáink tanácsát, a gerincferdülés kezelésében, terápiás lehetőségeiben.

Írta: Kanyó Ildikó, Schroth terapeuta (Németország), gyógytornász, Nemzetközi Dorn instruktor

Megjelent: 9019 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.