+36 1 790 9900 | WhatsApp: +36 70 311 1094 | « Ügyfélszolgálat 900 - 1800 | Hírlevél »
 
   
  
 
Klasszikus taping és bandázsolás - Nem elasztikus tapek használata a sport, rehabilitáció és prevenció területén

Klasszikus tapek (nem elasztikus tapek) és bandázsok alkalmazása az élsportban már régóta jól bevált ragasztási forma a sportsérülések mielőbbi gyógyítása érdekében. Ilyen nem elasztikus tapek használata fontos minden terapeuta számára, akik sportsérülésekkel, bokaficamokkal, ízületi- és izomsérülésekkel stb. foglalkoznak. A klasszikus tapekkel létrehozott funkcionális kötések nélkülözhetetlenek a sportrehabilitációban.

A tapek használatát két csoportra lehet osztani. Egyik csoportba azok a sérülések tartoznak, amelyek egyáltalán nem igényelnek gipszrögzítést, csupán néhány napos stabilizálást.

Másik csoportba azok az ízületi tok, ízületi szalag és izomsérülések tartoznak, amelyek több hétig tartó rögzítést, esetleg operációt igényelnek. A szöveti sérülés szakaszait figyelembe véve (lsd. sebgyógyulás fázisai), a legmegfelelőbb időben kell elkezdeni a klasszikus tapekkel végzett funkcionális kötés/kötések alkalmazását, illetve annak a sérülés mechanizmusától függő speciális felhelyezését. Mindezt nagy gondossággal, hiszen a funkcionális kötések sokszor ízületi mozgásterjedelem szűkítésével járnak, így a kinematikus láncreakció beindulását a kötés felhelyezésével szintén el kell kerülni!  Ezzel a két nagy területtel a továbbképzés tanórái részletesen foglalkoznak.

Harmadik témaköre a továbbképzésnek a sportsérülések első óráiban használható bandázsolási technikák témaköre. Úgy is nevezhetjük, hogy "elsősegély a sportban".

 

A kettő napos továbbképzés a következő témakörökből áll majd:

 • Lokális izomsérülések, az izomsérülés gyógyulási szakaszai (napokra lebontva), a szakaszokban alkalmazható terápiás lehetőségek
 • Ízületi tok és szalagsérülések ragasztása ízületenként/testrészeknél,
 • Elsősegély a sportban, jég és bandázsolás (előnyök. hátrányok)
 • Ok-okozati összefüggések a sportsérülések mechanizmusában,
 • Sportsérülések videóanalízise,
 • Elasztikus tapek és klasszikus tapek együttes alkalmazása

A továbbképzés elvégzéséhez nem szükséges ismerni a Kineziotapek (elasztikus tapaszokkal történő ragasztások) használatát. Ez a taping tanfolyam a kineziotapektől függetlenül is elsajátítható. Mindenkinek ajánlott, aki traumatológia, ortopédia sportrehabilitáció területén tevékenykedik.

Egy-egy szöveti sérülés esetén fontos, hogy a célnak megfelelő stabilitást, tehermentesítést végezzünk a károsodott terület mielőbbi gyógyulása érdekében. Ezt a célt hatékonyan szolgálják a tapaszok, melyek megakadályozzák a sérült szövet túlterhelését, de a funkciót (pl. ízület, izom esetében) nem, vagy célzottan korlátozzák. Például bizonyos mozgásirányokat nem, vagy csak részben, un. szabályozott formában korlátoznak.

Kiemelten fontos területe a képzésnek az elasztikus kineziológiai tapek és a klasszikus tapek együttes gyakorlati alkalmazása a szöveti sérülés típusától függően, a hatékonyabb gyógyulás érdekében (Pl. szalagsérülés, izomsérülés stb).  Kétféle tapasszal végzett ragasztás kétféle szemléletet ötvöz.  Például egyiket rugalmas, elasztikus tapasszal (tape), másikat pedig rigid, nem elasztikus anyaggal végezzük. Egyiknél szempont a mozgásterjedelem megtartása, másiknál annak korlátozása. Egyiknél több napig is a bőrön marad a szalag, másiknál gyakrabban kell cserélni. A különbségeket hosszasan lehetne sorolni.

Komplex Proprioceptiv Physiotape, Proprioceptiv Physiotape Alapechnikák, valamint Proprioceptiv Physiotape II. rész (haladó) tanfolyamokon érintettük a klasszikus tapinget. Minden esetben nagy érdeklődést tapasztaltunk terapeuták részéről a nem elasztikus tapekkel végzett kezelések iránt. Többször kérték tőlünk Résztvevőink, hogy mutassunk be egy-egy konkrét sérülésnél alkalmazható ragasztási technikát, mert a mindennapi munka során szükségük lenne rá a rehabilitációs osztályon, vagy a járóbeteg szakellátás területén. Eddig ezeknek a kéréseknek spontán, rögtönzött formában - időhiány miatt sokszor a tanfolyamok szünetében - tettünk eleget. Most azonban elérkezettnek látjuk az időt, hogy ezt a taping formát kissé komplexebben, széleskörűen mutassuk be az érdeklődőknek.

PHYSIOVIT minden tanfolyamánál – így itt is –  fontos szempont a gyakorlati alapokon nyugvó, un. gyakorlatias oktatás! Sok gyakorlás, sok gyakorlati tapasztalat, egyéni esetekkel. Nagy hangsúlyt fektetünk a problémamegoldó gondolkodáson alapuló kezelésekre a taping területén is. Ennek egy fontos célja van. Résztvevőink a 2 nap alatt megtanulják a technikát önállóan, az adott betegre, vagy sérülésre rávetítve, az ok-okozati összefüggések feltárása után a lehető legnagyobb eredményességgel alkalmazni.

Klasszikus tape  tanfolyamunkra jelentkezéssel  lehetőség nyílik a taping kezelések elméleti ismereteinek, a kezelésekhez szükséges ragasztási lehetőségeknek, a sérülések típusától és testtájaktól függő tapeléseknek az elsajátítására mind a rehabilitáció, mind pedig a prevenció területén.

 

Klasszikus tape tanfolyamunk felépítése:

 • Klasszikus taping elméleti alapjai
 • Klasszikus taping - anyagismeret
 • Sportsérülések és biomechanikai alapok.
 • Sebgyógyulás, annak fázisai és a sporttaping és bandázsolás alkalmazása a fázisok szerinti felosztásokban. Célok és lehetőségek-->eredmények.
 • Taping alkalmazása sport-, rehabilitáció- és prevenció területén,
 • Ragasztási lehetőségek az alsó végtagok területén - lokális szabályok, ragasztási lehetőségek különböző eredetű sérülések esetében (külön részletezve a szalagsérülést, izomsérülést, ízületi tok sérülést),
 • Ragasztási lehetőségek a felső végtag területén  törzs területén - lokális szabályok, ragasztási lehetőségek különböző eredetű sérülések esetében (külön részletezve a szalagsérülést, izomsérülést, ízületi tok sérülést),
 • Ragasztási lehetőségek a törzs területén - sérülések, bordatörés, izomhúzódás, tartáshibák
 • Kinezio.Tape és Klasszikus Taping - hasonlóság és különbség és ragasztási formák keveréke;
 • Videóanalízis;
 • Elsősegély a sportban;
 • Diagnózisok szerinti ragasztás leggyakoribb kórképek esetében: pl. vállízületi instabilitás; teniszkönyök; golfkönyök; térdízület kereszt-, kollaterális szalag sérülés; ínhüvely gyulladás; Achilles-ín sérülése; szupinációs trauma stb.

 

Képzés helye: PhysioVit 1075 Budapest, Károly krt. 13-15. (Helyszín változtatás jogát fenntartjuk!)

Időpont: 2025.

Órák száma:

 • Elméleti órák száma: 6 tanóra
 • Gyakorlati órák száma: 10 tanóra

Csoportlétszám a gyakorlaton: 4-6 fő.

Akik a tanfolyamon részt vehetnek: orvosok, gyógytornászok, utolsó éves gyógytornász hallgatók és utolsó éves orvostan hallgatók

Orvosok, gyógytornászok kompetenciái a szakmai tanfolyam esetében mások. Ezért a tanfolyammal kapcsolatosan megkötött Továbbképzési szerződés külön-külön szabályozza a szakmacsoportok kompetenciáit, a megtanult tanfolyami anyag saját kompetenciába beillesztését, valamint azt, hogy melyik szakmacsoport határai hol helyezkednek el a tanfolyami anyag használhatóságát illetően. 

Hogyan zajlik a jelentkezés? Jelentkezés elfogadásának feltétele az előképzettség valamelyikének megléte, amelyet a jelentkezéskor igazolni kell. Amennyiben megvan a szükséges előképzettség, akkor ki kell tölteni az online jelentkezési lapot. Sikeres elküldést követően a hozzánk beérkezett adatokat ellenőrizzük, majd amennyiben minden megfelelő, az előképzettség is megvan visszaigazoljuk azt Emailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Email címről. Ezzel párhuzamosan egy másik Emailben proforma számlát küldünk a befizetési tájékoztatóval.  A jelentkezési lapon is beküldhető az előképzettségi igazolás, de ebben az esetben kép formában (.jpg) javasoljuk, kis kiterjesztésben. A nyilvántartási szám megadása a jelentkezési lapon szintén kötelező. Ennek a nyilvántartási számnak az ellenőrzését az Országos Kórházi Főigazgatóságnál az előképzettség igazolásának beküldésével párhuzamosan elvégezzük.

Amennyiben gyógytornász, vagy orvostan hallgatóként venne részt a tanfolyamon, akkor kérjük olyan igazolást csatoljon, amely igazolja a hallgatói jogviszonyt. Ezt minden esetben a Főiskola/Egyetem tanulmányi osztálya állítja ki az Ön részére. Ezt kell csatolni .jpg formátumban, vagy külön Emailben elküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Hallgatóknak nyilvántartási száma az Országos Kórházi Főigazgatóságnál nincs.

Fontos! Csak és kizárólag akkor igazoljuk vissza a tanfolyami jelentkezés elfogadását, ha megvan az előképzettség. Kérjük, hogy a fent megjelölt előképzettség nélkül ne adja le a regisztrációját!

Tandíj:

 • HUF: 50.000 Forint, azonban PhysioVit Card/hallgatói kártya használattal 45.000 Ft, amely magában foglalja az órai jegyzet és gyakorló anyagokat, az igazolások regisztrációját. Képzéshez kedvezményes csomagok tartoznak. Aktuális akciókról, kedvezményekről tájékozódjon ide kattintva: "Kedvezményes képzési csomagok."
 • EUR: Tandíj törlesztése euróban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni.
 • Tandíj törlesztéséhez részletfizetés igényelhető! Ennek pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból. Részletfizetési tájékoztató...

 

Megjelent: 27095 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.