+36 1 790 9900 | WhatsApp: +36 70 311 1094 | « Online ügyfélszolgálat 900 - 1800 »
 
   
  
 
Kosár
0 Termékek - 0 Ft
A kosara üres!
Rehabilitációs kezelésekkel kapcsolatosan ismételt kérdések

Az elmúlt hónapok során nagyon különböző páciensekkel találkozhattunk, s az ebből nyert tapasztalatok alapján szeretnénk segíteni a panasszal rendelkezőknek, elmondani olyan információkat, melyek sok szakember és laikus számára ismerősek, sokak számára azonban újdonságként hathat és lehet, hogy elindítja a „gyógyulás” útján.

Bizonyára sokak számára ismerős, hogy gyakran észrevétlenül is meghatározó döntéseket hoz, mikor például egy fájdalmas mozdulatra legyint, vagy éppen ellenkezőleg, onnantól fogva kerüli a hasonló mozdulatokat, vagy engedi, hogy bizonyos panaszok szép lassan életének részévé váljanak. Ennek következtében idővel bizonyos mozgások egészen megváltoznak, melyek további deformitásokhoz, egyenlőtlen terhelésből adódó problémákhoz vezethetnek.

Sokan együtt élnek olyan problémákkal, amelyek még nem okoznak elviselhetetlen fájdalmat, vagy a hétköznapi mozgásokat nem korlátozzák. Valljuk be sokan el-el siklanak a tény felett, hogy foglalkozni kellene az adott panasszal. Van, hogy csak akkor kerül újra előtérbe, mikor egy újfajta mozgás, vagy igénybevétel esetén realizálódik, hogy mégis csak korlátoz valami. Az is lehet, hogy évszaktól függően már sejthető, hogy kiújulnak a panaszok. Ekkor válaszúthoz érkezünk és sokszor segítségre van szükség.

 Az ekkor felmerülő gyakori kérdések egy részének megválaszolásával szeretnénk segíteni a döntésben.

 

1.) Nem olyan komoly a probléma, a legtöbb kortársam, munkatársam ugyanilyen panaszokkal rendelkezik. Ez a korral, a munkánkkal, vagy az adott sporttevékenységgel jár együtt, nincs mit tenni.

Az adott régió deformitásait, funkcionális károsodásait érdemes szakember segítségével megvizsgálni. Az olyan szubjektív panaszok, mint a fájdalom, gyengeség érzet, feszülés nehezen összehasonlítható (pl.: a munkatársak között), azonban sok objektív paraméter, funkcionális mozgásvizsgálat és manuális technika a szakember számára képet ad a probléma okáról és annak kezelési lehetőségekről.

Míg valakinek inkább a nyak-vállövi izmok erő és rugalmasság diszbalansza váltja ki tüneteit, hasonló megjelenéssel másnál fascia disztorziók, letapadások, nyaki porckorongsérv vagy csigolya-ízületi blokk áll a háttérben. Fontos, hogy mindet lehet és érdemes is kezelni a gyógyulás, a panaszok csökkenése érdekében. Legtöbbször az adott sporttevékenység, hobbi terhelés és megszokott mindennapi élet folytatható, a páciens nem válik beteggé, csupán kezelésre szorul és sokszor bizonyos otthoni vagy napközbeni gyakorlatokat is szükséges elvégeznie a teljes panaszmentesség érdekében.

 

2.) Már "mindent" kipróbáltam, nem segített semmi.

A mozgásszervrendszeri panaszok kezelését számtalan tényező befolyásolhatja, hogy csak párat említsünk például:

  • a betegség stádiuma (akut vagy krónikus, funkcionális láncok mentén tovaterjedő stb.),
  • a kezelésben alkalmazott technikák effektivitása, vagy azok kombinációja,
  • a terápiás módszer alkalmazásának szakszerűsége,
  • terápiás idő és gyakoriság,
  • a páciens és a terapeuta közötti feladat és felelősség megoszlás és a mindehhez szükséges megfelelő kommunikáció.

 

3.) Diagnosztizálták a problémám és olyan mértékű vagy jellegű deformitást találtak, amely „nem gyógyítható”.

Ezekben az esetekben is számtalan lehetőségünk van a tünetek enyhítésére, a deformitásból adódó kompenzációs folyamatok korrigálására, az adott mozgáslehetőség minél ergonomikusabb megtanítására.

 

4.) Már próbáltak kezelni hasonló technikákkal. Akkor, vagy arra nem reagált a panaszom, érdemes újra megpróbálni?

A panaszok hatékony kezelésében elsődleges fontosságú egy egyénre szabott, a tünetek jellegét, előfordulási gyakoriságát, a mozgás szervrendszer funkcionalitását, problémák okát és következményeit stb. feltérképező mozgásszervi állapotfelmérés. Ennek alapján szükséges egy effektív kezelési terv felállítás, mely - az alkalmazási javallatok függvényében - az egyéni problémákat, negatív tüneteket a leghatékonyabban igyekszik orvosolni. Mindig van lehetőség a panaszok enyhítésére, megszüntetésére. Azonban minél többet vár valaki ennek elkezdésével, annál több terápiás kezelésre van szükség.

 

5.)  Már mindent megpróbáltam, semmi eredmény vagy csak időszakos.

Ennek oka általában a kezelési folyamat idő előtti megszakítása. Amikor egy terapeuta kezelési tervet állít fel, akkor azt egész test viszonylatban teszi. Amennyiben ez nem így történik, akkor csak az aktuális problémák orvoslásának megszüntetésére kerül a figyelem. Ez utóbbiból adódóan megtörténik a következmények orvoslása, a panaszok csökkenésével befejeződik a kezelés. A problémák kiváltó oka azonban sok esetben máshol van (hacsak nem direkt sérülésről van szó), így ekkor már a funkcionálitás, a kinematikai láncok, a mindennapi mozgásformák és terhelések is előtérbe kerülnek. Kiemelt célunk ezekre is kitérni a rehabilitációban az eredményesség érdekében.

Sok esetben tapasztaljuk, hogy az elsődleges problémák megszüntetése után, a testmozgás kell, hogy átvegye a főszerepet. Mindenkinek szerepet kell vállalnia saját egészségének megtartásáért. Ez pedig egy gondosan kiépített rendszeres testmozgásra, az egészséges életmódra építkező alapozás következtében jön létre. Mi erre megoldást kínálunk, rövid és hosszútávú koncepcióink segítségével, így a problémák megszüntetése után azok kiújulásának elkerüléséről, a hosszútávú megelőzésről is gondoskodunk.

 

6.) Gyógytornász végez minden terápiát?

Gyógytornászok és trénerek. Speciálisan képzett, rendszeresen továbbképzett gyógytornászaink, rehabilitációs, sprotrehabilitációs trénerek vezetik a terápiákat, tréningeket.

 

7.) A PhyDoArt csomag több alkalmat jelent? Csak több alkalomra lehet megvásárolni?

A PhyDoArt csomag jelentésében magában hordozza azt a tényt, hogy több kezelést alkalmaznak terapeutáink egy terápia során, egymást kiegészítve egységben (csomagban), hogy az alkalmazott 40, 55, vagy 80 perces terápia a lehetőségek szerinti leghatékonyabb legyen, illetve az árak esetében pácienseinknek pedig előre tervezhető. A csomag szó nem jelenti, hogy több kezelést kellene megvásárolni, pont ellenkezőleg.

Terapeutáink alternatívákat állítanak fel. Egy kezelés után szükség esetén otthon önállóan végezhető gyakorlatokat adnak, mely az aktuális problémát igyekszik a kezelést követően tovább szüntetni, vagy annak újbóli kialakulását megakadályozni.

Fontos azonban kiemelni, hogy a panaszok kialakulása sokszor hosszú hetek, hónapok következménye, melyek megszüntetésében az időfaktornak nagy szerepe van. Minél előbb kezdődik meg a kezelés, annál valószínűbb, hogy kevesebb kezelés elegendő. Általában alkalmazott kezelési szám a PhyDo-ban 2-5 alkalom.

 

8.) Mikor vannak csoportos órák és arra hogyan tudok regisztrálni?

Az aktuálisan indított csoportos óráink időpontjai az órarendben érhetők el, mely itt található. Csoportos órára előzetes regisztráció kizárólag azért szükséges, hogy terapeutáink a várható csoportlétszám alapján tudják, melyik teremben legyen megtartva a tréning.

5 főig a kis tornateremben vannak órák, 6 főtől azonban már a nagyteremben. Ezért kérjük az előzetes regisztrációt telefonon a +36 1 471 1435, +36 1 607 3219 számok valamelyikén, vagy Emailben megküldött tájékoztatóban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

9.) Mi kell magammal hozni az első kezelésekre?

Az első kezeléseknél fontos, hogy az orvosi leheteket (amennyiben van) el kell hozni. Az első terápiát megelőzően alapos mozgásszervi állapotfelmérést végzünk (amely a PhyDoArt egészségprogram esetében ingyenes). Amennyiben krónikus mozgásszervi panaszai enyhítésére választja terápiáinkat, egyebet nem kell magával hoznia. Az állapotfelmérés függvényében az első alkalmat követően aztán van lehetőség gyógytornászával egyeztetni egy esetleges következő kezelésre mit kell magával hoznia.

Sportsérülések, operációk utáni állapotok rehabilitációja céljából keres fel minket, akkor már az első kezeléskor ajánlott sportcipő, tréning ruházat is. Az állapotfemérés sok esetben nem csak a kezelőhelyiségben történik, hanem egy-egy tesztet erre kijelölt mozgáspályán is el kell végezni. A funkcionális mozgáselemzés sok esetben 30-50 méter hosszú pályaszakaszon történik, ezért ajánlott a megfelelő tréning ruházat.

 

10.) Tudok fizetni bankkártyával, vagy csak készpénzzel?

Az egészségcentrum terápiáinak, a csoportos, vagy egyéni tréningeknek igénybevételekor van lehetőség a bankkártyás fizetésre.

 

11.) Van lehetőség parkolásra a kezelések ideje alatt?

Igen, van lehetőség parkoló használatra, de ezt a szándékot előre jelezni kell az időpont egyeztetés során. Ennek elmulasztása esetén kizárólag az épület körüli ingyenes parkolóhelyeket lehet igénybe venni.

 

12.) Van lehetőség SZÉP kártya használatra?

Tréningeket, terápiákat illetően az OTP, MKB és a K&H bank által kibocsájtott SZÉP kártyákat egyaránt lehet használni, azzal fizetni.

 

13.) Van lehetőség kedvezmények igénybe vételére?

 

Megjelent: 5340 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.